Featured Article

15.05.2024 – Многуте лица на акутна интермитентна порфирија и новата превентивна терапија

Почитувани, На 15.05.204 Македонското здружение на невролози, оддржа стручен состанок на тема Многуте лица на акутна интермитентна порфирија и новата превентивна терапија, во покровителство со Genesis pharma. Во прилог  следи видеото од оддржаниот настан. ВИДЕО    

Featured Article

7-ми април Светски ден на здравјето

7 април е Светскиот ден на здравјето! Годинава го одбележуваме под мотото „Мое здравје, мое право!“ По тој повод, денеска 05.04.2024 (петок) во хотел Холидеј Ин – Скопје, Македонското лекарско друштво (МЛД) и Светската здравствена организација (СЗО), во присуство на заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева, првата дама г-ѓа Елизабета Ѓеоргиевска, претставници од UNICEF,… Read More »

Featured Article

09.04.2024 – Нови решенија во микробиологијата

Македонското здружение на микробиолози, организира стручен состанок на тема – Нови решенија во микробиологијата, кој ќе се оддржи на 09.04.2024 во хотел Лимак  – Конференциска сала Атлантис, 5 кат. Во прилог дневниот ред.

Featured Article

Продолжување на работниот однос на докторите кои имаат навршено 64 години

Министерот за здравство д-р Илир Демири денеска оствари средба со претседателот на Македонското лекарско друштво проф. д-р Горан Димитров на којашто разговараа за продолжување на работниот однос на докторите кои имаат навршено 64 години и кои учествуваат во едукација на младите кадри на сите медицински факултети во земјава. Со оваа иницијатива и прифаќањето на оваа… Read More »

Featured Article

Second International Case Report Congress

Dear esteemed colleagues and friends, We are delighted to extend our heartfelt invitation to you for the Second International Case ReportCongress, scheduled to take place from April 5th to 7th, 2024, at Hotel Holiday Inn Skopje. Organized by the Macedonian Medical Association, this congress marks the continuation of a successful initiativethat began last year. The… Read More »

Featured Article

2nd International Pediatric Updates Symposium

To Whom It May Concern, 2nd International Pediatric Updates Symposium jointly organized by The Society of Pediatric Allergy Immunology and Asthma and the Macedonia Pediatrics Association, will take place from 12-13 June, 2024, at Rixos Premium Hotel in Croatia, Dubrovnik. A total of 180 healthcare professionals, 60 from Turkey, 60 from Macedonia,30 from Croatia, 20 from Serbia, 10 from… Read More »

Featured Article

01.03.2024 – Endoscopy in Obstetrics and Gynecology

Почитувани колеги, Со големо задоволство Ве покануваме да присуствувате на Симпозиумот кој ќе биде со меѓународно учество, во организација на  Македонско здружение за цервикална патологија и колпоскопија ,и соработка со Македонската асоцијација за фетална медицина, Македонското здружение за ендометриоза и Македонското здружение на  гинеколози ендоскописти. На Симпозиумот ќе земат учество еминенти предавачи како од нашата… Read More »

Featured Article

Вакцинација против грип во педијатриска возраст

Почитувани, Ве информираме дека на 01.03.2024 ( петок ) со почеток од 15:00 часот, во Амфитеатарот на Деканатот на Медицинскиот факултет , ќе се оддржи Стручен состанок на тема – Вакцинација против грип во педијатриска возраст ДНЕВЕН РЕД

Featured Article

Workshop on Predictive Biomarkers of Toxicity and Immunotherapy Response in Advanced Melanoma, Skopje, 14-15th March 2024

Join us for our next Workshop that will focus on Predictive Biomarkers of Toxicity and Immunotherapy Response in Advanced Melanoma. Topics covered: Who Should Attend: Clinical and Preclinical Researchers in oncology, Pharmacologists, Immunologists, Pathologists, PhD students and residents in oncology, pathology and all professionals working in immunotherapy and modeling of biomarkers. Link to the scientific… Read More »

Featured Article

НЕДЕЛА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД КАНЦЕР НА ГРЛОТО НА МАТКАТА ( 22 – 28 јануари 2024 )

Превенцијата спасува животи! По повод одбележување на Недела за превенција од канцер на грлото наматката, (22-28 јануари), на 24.01.2024 година, во хотел “Лимак”, а воорганизација на Македонското здружение за цервикална патологија иколпоскопија, во соработка со Здружението за патологија на Република Македонија иМакедонската асоцијација за радиотерапија и онкологија, се оддржа пресконференција за подигање на свеста против… Read More »

Featured Article

INTERNATIONAL PEDIATRIC NUTRITION ACADEMY 08-09 March 2024 – Barcelona , Spain

The International Pediatric Nutrition Academy, jointly organized by the Turkish Pediatrics Association and the Macedonian Pediatrics Association, will take place from March 08 to 09, 2024, at Barceló Sants Hotel in Barcelona, Spain. Our congress, where all pediatric specialists from Türkiye and Macedonia will convene, will serve as a significant platform for all our colleagues… Read More »

Featured Article

Ин мемориам – Проф.Д-р Кирил Велков

Денес оддаваме чест, го славиме постоењето и се збогуваме со Професор доктор Кирил Велковкој почина на 20.12.2023година, на 92 годишна возраст.Неговиот живот беше исполнет со љубовта од семејството, збогатен од трајните пријателства ипосветеноста на неговата благородна професија.По завршување на гимназискто образование во Кавадарци, тој дипломира на Медицинскиотфакултет во Скопје.Специјализира Радиотерапија во Скопје, а подоцна продолжува… Read More »

Featured Article

16.12.2023 – ПЕДИЈАТРИСКА СЕКЦИЈА

Здружението на педијатри на Македонија, на ден 16.12.2023 во Хотел Етерна – Струмица ќе оддржи редовна Педијатриска секција како и изборно собрание за претседател на ЗПМ.

Featured Article

Kлиничко значење на генотипирањето на Хуманиот Папилома Вирус (ХПВ),нови дијагностички тестови за сексуално преносливи болести и скрининг за прееклампсија во прв триместар

Македонското здружение за цервикална патологија и колпоскопија – МЗЦПК и Македонско лекарско друштво – МЛД на 06.12.2023 ( среда ) со почеток од 15:30 часот, организираат стручен состанок, во покровителство со Раумс лабараторија. Настанот ќе се одржи во HILTON Doubletree – Skopje, Булевар АСНОМ бр. 17 Скопје Поради ограничениот број на места, Ве молиме да се… Read More »

Featured Article

СВЕТСКИ ДЕН НА ПРЕДВРЕМЕНОТО ПОРОДУВАЊЕ 17-ти НОЕМВРИ

По повод денот на предвреме родените деца Македонското здружение на педијатри со ЕУ се одржа состанок во хотел Парк, Скопје. Обраќање на Претседателката и Ко-основач на европската фондација за нега на новороденчиња Silke Mader

Featured Article

7-ми Македонски национален конгрес на Радиолози

VII-от Македонски национален конгрес на радиолози со меѓународно учество ќе се одржи од 9-ти до 11-ти ноември во хотел „Double Tree by Hilton“ во Скопје, а истиот ќе содржи 17 научни сесии со домашни и странски предавачи, како и 2 сесии за презентација на пријавените научни трудови и прикази на случаи.  ПРОГРАМ за конгресот Регистрацијата и пријавувањето апстракти се… Read More »

Featured Article

1 st CONGRESS OF SOUTHEAST EUROPEAN FORUM FOR HUMAN PAPILLOMAVIRUS

On behalf of the Southeast European Forum for HPV (SEEFHPV) and the Macedonian Society for HPV (MSHPV), we are honored to invite you to the First Congress of the Southeast European Forum for HPV, with a topic “HPV Infection and Associated Diseases”. This congress will take place from November 10th to 12th, 2023, at Hotel… Read More »

Featured Article

Twelfth International Medical Congress of Southeast European Medical Forum

Дванаесети Интернационален Медицински Конгрес на СЕЕМФ, кој ќе се одржи од 06-10 септември 2023 во Солун, Грција Уште само една недела за ПРИЈАВУВАЊЕ на абстракти за СЕЕМФ Конгресот. Постои и сесија за студенти по медицина За повеќе информации за овој настан следете го линкот до официјалната веб страна Website: https://seemfcongress.com

Featured Article

6th CONGRESS OF MACEDONIAN SOCIETY FOR TRANSFUSION MEDICINE

The 6th Congress of Macedonian Society for Transfusion Medicine with international participation, will take place from 1th to 4th November, 2023 Congress Center Aleksandar Palace,Skopje, Republic of North Macedonia. For more information about this event follow the link to the official website of the Macedonian Society for Transfusion Medicine REGISTRATION AND PARTICIPATION PAYMENT (In accordance… Read More »

Featured Article

6ти КОНГРЕС НА МАКЕДОНСКО ЗДРУЖЕНИЕ НА ТРАНСФУЗИОЛОЗИ

Од 1-4 ноември, 2023, во конгресниот центар Александра Палас во Скопје, ќе се одржи 6-тиот Конгрес на Македонското здружение на трансфузиолози со меѓународно учество. За повеќе информации за овој настан следете го линкот до официјалната веб страна на Македонското здружение на трансфузиолози. РЕГИСТРАЦИЈА ЗА УЧЕСТВО И УПЛАТА НА КОТИЗАЦИЈА Согласно законската регулатива за фискализација и… Read More »

Featured Article

8-МИ ПЕДИЈАТРИСКИ КОНГРЕС СО МЕЃУНАРОДНО УЧЕСТВО – 01-04 јуни 2023, СКОПЈЕ

Почитувани колеги, педијатри, научници, истражувачи и практичари во областа на педијатријата и други сродни области, Ни претставува особено задоволство да Ве поканиме на 8 миот Меѓународен конгрес на Здружението на педијатри на РСМ , кој ќе се одржи од 01 до 04 јуни 2023 година, во хотел Александар Палас, Скопје, Р.С. Македонија. Овој настан е… Read More »

Featured Article

10 Состанок на Југоисточна Педијатриска Нефролошка Работна Група 

Од 1-3 Јуни во Скопје, Хотел Александар Палас ќе се одржи 10 Состанок на Југоисточна Педијатриска Нефролошка Работна Група (South Eastern European Pediatrиc Nephrоlogy Working Group-SEPNWG) како и SEPNWG Teaching Course. Курсот ќе биде акредитиран и без котизација. Со оглед на ограничен број на учесници потребна е претходна регистрација на следниот e-mail <vtasic2003@gmail.com> со следните… Read More »

Featured Article

СИМПОЗИУМ СО МЕЃУНАРОДНО УЧЕСТВО „ХРОНИЧНА КАШЛИЦА КАЈ ДЕЦА И АСОЦИРАНИ БОЛЕСТИ“ – 5-7 мај 2023г., хотел Дрим, Струга, Северна Македонија

Почитувани колеги и пријатели, Македонското Педијатриско Респираторно Здружение има голема чест да ве покани на прв Симпозиум со работен наслов ,, Хронична кашлица кај деца и асоцирани болести” кој ќе се одржи од 05.05-07.05.2023 година, во хотел Дрим, Струга, Среверна Македонија. Теми кои ќе бидат опфатени за време на Симпозиумот се: 1. ЦФ/ТБЦ 2. Алергологија… Read More »

Featured Article

Петти конгрес на Македонската асоцијација на гинеколози и акушери – 11-14 мај 2023, Охрид

Почитувани колеги, Со огромно задоволство сакам да Ве известам дека официјално е отпочнато пријавувањето на учесници и апстракти за нашиот Петти конгрес на гинеколози и акушери со меѓународно учество кој ќе се одржи од 11-14 мај 2023 година во Охрид, во прекрасниот Хотел Инекс Олгица. Сите детали околу регистрацијата, агендата, сместување и начините на пријавување на апстракти може да ги најдете… Read More »

Featured Article

International Case Reports Congress

The International Case Reports Congress, hosted by the Macedonian Medical Association, is an exciting event that will take place from April 7th-9th, 2023 at the luxurious Hotel Holiday Inn Skopje. The theme of the conference, “What is rarer is more challenging,” sets the stage for an engaging and thought-provoking discussion of the latest advancements and… Read More »

Featured Article

Легендите живеат вечно – Прим. д-р Милош Р. Грубовиќ

Прим. д-р Милош Р. Грубовиќ e еден од основоположниците на трансфузиолошката служба во РМ и основоположник на доброволното крводарителство во РМ. Својата стручност и професионалност ја покажуваше и ја докажа на повеќе полиња, секогаш на најдобар можен начин исполнувајќи ја Хипократовата заклетва и е горд пример за тоа што значи да се подаде рака и да… Read More »

Featured Article

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ДОКТОРИ

Согласно Законот за Здравствена заштита и препопраките на Министерството за здравство за избегнување на јавни собири и одржување на физичката дистанца, Македонското лекарско друштво започна со спроведување на онлајн континуирана медицинска едукација. Предавањата од програмата за стручно усовршување на специјалистичките и подрачните здруженија при МЛД, ќе бидат поставувани и достапни на страниците за Online КМЕ… Read More »

Featured Article

ПРАКТИЧНИ ПРЕПОРАКИ ЗА БЕЗБЕДНА И ЕФИКАСНА ГРИЖА НА ПАЦИЕНТИ ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ СО КОВИД-19

Катедрата по реанимација со анестезија објавува практични препораки за безбедна и ефикасна грижа на пациенти дијагностицирани со КОВИД-19, направени според препораките на Европското здружение за интензивно лекување и Европското здружение на анестезиолози. Во продолжение краток опис со линк за симнување на препораките. ИНТЕРНИ НАСОКИ И ПРОЦЕДУРИ ЗА ТРЕТМАН НА ПАЦИЕНТИ СО COVID-19 Самиот текст како… Read More »

Featured Article

СООПШТЕНИЕ!

Согласно препораките на Министерството за здравство, односно Комисијата за заразани болести, Македонското лекарско друштво ги откажува сите КМЕ активности како и активностите на специјалистичките и подрачните здруженија на лекари. Македонското лекарско друштво ќе ја следи новонастанатата епидемиолошка состојба и тековно ќе ги извести своите здруженија кога ќе можат да продолжат со реализација на најавените настани.… Read More »