7-МИ АПРИЛ – СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО

„Во време на пандемија поради Ковид-19 и вонредна состојба во многу земји од целиот свет, Македонското лекарско друштво, како најстара професионална асоцијација во државата, за прв пат во своето 75 годишно постоење нема да го организира традиционалното одбележување на Светскиот ден на здравјето – 7 Април.  Но и во ваква состојба, НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА ПО… Read More »

ПРАКТИЧНИ ПРЕПОРАКИ ЗА БЕЗБЕДНА И ЕФИКАСНА ГРИЖА НА ПАЦИЕНТИ ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ СО КОВИД-19

Катедрата по реанимација со анестезија објавува практични препораки за безбедна и ефикасна грижа на пациенти дијагностицирани со КОВИД-19, направени според препораките на Европското здружение за интензивно лекување и Европското здружение на анестезиолози. Во продолжение краток опис со линк за симнување на препораките. ИНТЕРНИ НАСОКИ И ПРОЦЕДУРИ ЗА ТРЕТМАН НА ПАЦИЕНТИ СО COVID-19 Самиот текст како… Read More »

СООПШТЕНИЕ!

Согласно препораките на Министерството за здравство, односно Комисијата за заразани болести, Македонското лекарско друштво ги откажува сите КМЕ активности како и активностите на специјалистичките и подрачните здруженија на лекари. Македонското лекарско друштво ќе ја следи новонастанатата епидемиолошка состојба и тековно ќе ги извести своите здруженија кога ќе можат да продолжат со реализација на најавените настани.… Read More »